ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΝΗΘΑ

Η Πάρνηθα είναι βουνό της Αττικής βόρεια της Αθήνας με συνολική έκταση 300 τ.χλμ. και ψηλότερη κορυφή την Καραβόλα (1.413μ.), καλύπτεται από πεύκα σε χαμηλότερες και από έλατα σε υψηλότερες περιοχές. Το βουνό χαρακτηρίζεται από ποικιλόμορφο ανάγλυφο με απότομες κορυφογραμμές και χαράδρες όπως της Χούνης , της Γκούρας και του Μαυρορέματος.  Στα ασβεστολιθικά πετρώματα  σε συνδυασμό με το έντονο γεωφυσικό ανάγλυφο του βουνού οφείλεται η δημιουργία πολλών σπηλαίων με σπουδαιότερο εκείνο του Πανός στο φαράγγι του Κελάδωνα, καθώς και βάραθρα όπως του  Ταμιλθιού και της Γκούρας.  Πολλές δραστηριότητες στη φύση φιλοξενούνται στην προικισμένη φύση της Δυτικής Πάρνηθας. Ο αγώνας ορεινού δρόμου «Άρμα Πάρνηθας» είναι μία από αυτές, ενώ η πεζοπορία, η αναρρίχηση βράχου, το canyoning, η via ferrata, το ποδήλατο βουνού, η γιόγκα στη φύση κλπ. απευθύνονται σε κάθε δυνατότητα και γούστο.

Πεζοπορία:

Σημαντικό δίκτυο ορειβατικών μονοπατιών έχει αναπτυχθεί στη Δυτική Πάρνηθα με σημεία εκκίνησης την Μονή Αγίου Κυπριανού, την θέση Αβράμη, το Φρούριο Φυλής και άλλα. Από το έντονο γεωφυσικό ανάγλυφο που περιλαμβάνει χαράδρες, φαράγγια, πηγές, ρέματα διέρχονται μονοπάτια που συνδέουν το Σπήλαιο του Πάνα, το Φρούριο Φυλής, την πηγή Ταμίλθι, με τη Φυλή αλλά και με το δίκτυο μονοπατιών της υπόλοιπης Πάρνηθας. Έτσι, δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές αποτελούν οι:

1) Φυλή – πηγή Ταμίλθι – Σπήλαιο του Πάνα

2) Μονή Κυπριανού – Αη Γιώργης Κεραμιδίου – Κούμπουλα – Κιάφα Πίνη – Μεγάλο Χωράφι – Μονή Κυπριανού

3) Αρχαίο Φρούριο Φυλής – τμήμα αρχαίου μονοπατιού – αρχαίος υδραύλακας – Ρέμα Θοδώρας – Διπόταμα – Φυλή (η διαδρομή αυτή είναι χαρακτηρισμένη ως «Πράσινη Πολιτιστική Διαδρομή» από το Υπουργείο Πολιτισμού)

4) Φυλή – Υδραύλακας Γιαννούλας – ρέμα Γκούρας – Σπηλιά Φανερωμένης

5) Σκαμένη στροφή – Στράτι – Κιάφα Καλαμαρά – ρεματάκι – Ρέμα Γκούρας - Σπήλαιο του Πάνα (η διαδρομή αυτή αποτελεί την πιο σύντομη και πιο όμορφη πρόσβαση στο Σπήλαιο του Πάνα αποφεύγοντας ο πεζοπόρος την απότομη είσοδο με τα λαξευμένα πατήματα στην είσοδο του σπηλαίου και μπορεί να αρχίσει και από την Κιάφα Καλαμαρά όπου φτάνει οδικώς από χωματόδρομο 3χλμ. από τις Πηγές Φυλής

6) Το μονοπάτι της διαδρομής του αγώνα δρόμου αποτελεί μια από τις πιο όμορφες πεζοπορικές διαδρομές της Δ.Πάρνηθας.

7) Μονή Κυπριανού – Μεγάλο Χωράφι – Κιάφα Ηλιού – Κιάφα Πίνη – Κιάφα Καμπέρα -  Σπήλαιο του Πάνα

 

Αναρρίχηση βράχου:

Στην Δυτική Πάρνηθα υπάρχουν πολλά αναρριχητικά πεδία  και τα βράχια της αποτελούν πόλο έλξης πολλών αναρριχητών βράχου.

Canyoning: Η κατάβαση του φαραγγιού της Γκούρας τους ανοιξιάτικους μήνες που στο φαράγγι υπάρχει και νερό είναι μια όμορφη και ιδιαίτερη διαδρομή canyoning στην Αττική.

Via Ferrata: Η δημιουργία της διαδρομής Σκαμένη Στροφή – via ferrata – Άρμα Πάρνηθας, δίνει τη δυνατότητα σε όσους προτιμούν αυτό το είδος των υπαίθριων δραστηριοτήτων να δοκιμάσουν την απαιτητική αυτή διαδρομή εφόσον διαθέτουν τον τεχνικό εξοπλισμό για via ferrata.

 

Τόσο η μεγάλη όσο και η μικρή διαδρομή στην δυτική Πάρνηθα χαρακτηρίζονται από ένα δύσκολο και μοναδικό ανάγλυφο πλούσιας και άγριας ομορφιάς. Η μεγάλη διαδρομή ( Άρμα  Πάρνηθας ), 17 χλμ  χαράχτηκε περιμετρικά της ονομαστής ορθοπλαγιάς «Άρμα». Η διαδρομή περνά από δασωμένα μονοπάτια , ρυάκια κομμάτια με θέα πότε προς τη χαράδρα της Γκούρας και πότε προς τη θάλασσα και σημεία ιστορικής σημασίας , όπως ο αρχαίος υδραγωγός στο ρέμα της Γιαννούλας , η πηγή Ταμίλθι και οι Πηγές Αρχαίας Φυλής , σε ένα απαιτητικό ανάγλυφο με μεγάλες υψομετρικές διαφορές.

Η μικρή διαδρομή (10 χλμ) δημιουργήθηκε από την ανάγκη μιας  ευκολότερης διαδρομής για ανθρώπους που θέλουν να έρθουν σε επαφή με το ορεινό τρέξιμο, μια κυκλική διαδρομή που συνδυάζει χωματόδρομους και μονοπάτι με μικρή υψομετρική διαφορά και χωρίς να εμποδίζει την διεξαγωγή της μεγάλης διαδρομής. Είναι ιδανική ευκαιρία για ανθρώπους να πραγματοποιήσουν την μετάβαση από την πεζοπορία στο ορεινό τρέξιμο, χωρίς το απαγορευτικό  τρέξιμο των 17 χλμ για κάποιον που δεν έχει την ανάλογη εμπειρία.